Memento mori

Auzim tot mai mult despre productivitate și diverse tehnici care te ajută să alungi procrastinarea

Să faci mai mult și mai multe, uneori poate aduce și părți negative. Fiecare din aceste tehnici pot să ajute să aduci la un echilibru, numai că asta depinde de tine. Nu toate corespund cu modul tău de lucru, poate nu ai așteptările calibrate sau efectiv nu vine la momentul potrivit. 

Orice schimbare poate fi transformată într-un obicei, dar asta vine la pachet cu jonglarea voinței și îți consumă din energie. Unde mai pui că e necesar să și vrei să schimbi ceva. Apoi asta, poate ajunge la un moment dat să fie numai ținta ta. Și da, nu ne place să alergăm după măsurători că dau bine, sau doar de dragul de a marca. 

When a measure becomes a target, it ceases to be a good measure.

Goodhart’s Law

Recunosc, sunt un procrastinator. Și nu sunt de ieri, de azi. Poate am împins cât de mult se poate unele lucruri, am mai amânat, am livrat ș.a.m.d. Uneori ies și lucruri creative, dar în mod asumat îmi doresc să țin pornirea asta sub control. 

De un an și jumătate am început să o urmăresc pe Cristina Chipurici și mi-a deschis orizontul către stoicism. De atunci am tot explorat universul lui Seneca, Marcus Aurelius, Epictetus și tot o să mai explorez. Acesta a fost contactul 0 cu stoicismul. 

Memento mori

Un principiu / o virtute care-mi rămâne aproape din filosofia stoică este “memento mori”. Într-o traducere liberă – nu uita că vei muri

Nu suntem pentru totdeauna aici și până la urmă e musai să beneficiem la maxim de timpul pe care îl avem și să ne trăim fiecare clipă, cum ar fi ultima. 

Am văzut ideea aceasta de calendar stoic care îți permite să vizualizezi timpul pe care îl ai în săptămâni care să-ți dea o perspectivă asupra vieții. Conceptul de memento mori are o încărcătură fantastică, fiind o unealtă a multor oameni în a te concentra cu adevărat pe ce contează. 

Conștientizarea că poate ai trecut de 30% din viață, poate suna absolut îngrozitor, dar este un bun catalist pentru a te pune în mișcare, a reflecta și aduce acele schimbări de care ai nevoie. 

Pentru mine, tot ritualul de a hașura câte o pătrățică în fiecare săptămână m-a ajutat să fiu puțin mai prezentă și să simt cu adevărat trecerea timpului. E unul dintre exercițiile pe care le fac pentru a fi mai aproape de proces și să simt pe pielea mea progresul fiecărei săptămâni. Îmi dau voie să mai am și săptămâni mai lente, fără să țin de anumite metrici. 

Vrei să testezi? Poți folosi orice: spreadsheet, agendă clasică, sau poster. Poți face și o verificare pentru numărul de săptămâni cu care pornești

Dacă vrei să începi cu un poster, descarcă posterul pe care îl folosesc 👇

Nu te crampona de modul de vizualizare. Pune-l cumva în fața ta, tocmai să ai puțin mai multă claritate. 

It is not that we have a short time to live, but that we waste a lot of it. Life is long enough, and a sufficiently generous amount has been given to us for the highest achievements if it were all well invested.

Seneca

Dacă testezi calendarul sau un alt instrument pentru perspectivă asupra vieții, hai să povestim.