Copiii sunt curioși și au o minte incredibil de dornică să afle “de ce”-urile lumii. “De ce?” continuă să întrebe. Ei explorează lucruri noi fără niciun alt motiv, cu excepția faptului că vor doar să știe. Un studiu arată că un copil pune în medie 107 întrebări pe oră!
Ai citit bine. 107!
Nu putem să sărbătorim mai bine ziua copilului, decât să celebrăm creativitatea și curiozitatea fără de cusur a copiilor ?
O urmăresc cu drag pe Eli și mi-a adus aminte de acest “de ce” și cât este de important să începi cu el. Să îți pui la îndoială crezurile și să explorezi cu drag lumea ce te înconjoară. Relatând asta, am realizat că primul om maniac cu “find your why” a fost Ciprian Borodescu. Modul în care îți plasezi “de ce”-urile, spun multe despre tine, indiferent la ce pas ești. Ca să ajungi cu adevărat la sursă sau să explorezi la maxim, folosește tehnica celor 5 “de ce”-uri. Despachetează până ajungi la esență.
De ce am zis de copii? Ei bine, se pare că, atunci când ajungem în această categorie mistică de adulți, tindem să cădem în modele cognitive fixe și convenabile.
„Școlile nu stimulează întotdeauna sau chiar deseori curiozitatea”.
Susan Engel
Pe măsură ce înaintăm în viața de adult, ne pierdem curiozitatea. Parcă nu mai este cool să întrebăm lucruri, și de multe ori ne regăsim în situații în care nu vrem să ne arătăm vulnerabili că nu știm despre acel subiect.
Deci, ce se întâmplă și este vreodată prea târziu să-ți reabilitezi curiozitatea?
Creativitatea devine neînvățată
Dr. George Land a fost a cooptat de NASA, împreună cu dr. Beth Jarman, să elaboreze un test pentru a măsura cu precizie potențialul creativ al viitoriloe angajați. Testul are scopul de a măsura gândirea divergentă sau capacitatea de a privi o anumită problemă și de a elabora mai multe soluții.
Testul a fost un succes și este un rezultat de temelie a cercetării în jurul curiozității. Dar doctorul George Land, nu s-a oprit aici, a vrut să meargă mai departe și să înțeleagă mecanica de bază a curiozității. Ai putea spune că a fost curios, nu?
De unde vine această curiozitate? Cum evoluează curiozitatea pe parcursul vieții noastre?
Pentru a răspunde la aceste întrebări, au fost dezvoltate studii ce urmăreau evoluția copiilor pe parcurul a mai multor ani, până la stadiul de adulți.
Un rezultat probabil este că această scădere dramatică a curiozității ar putea fi cauzată de creșterea cunoștiințelor noastre pe parcursul vieții. Spus altfel, cu cât știi mai multe, începi să nu te mai întrebi la fel de multe.
Odată ce simțim că nu există nici un decalaj între ceea ce știm și ce vrem să știm, tocmai ne oprim să fim și să ne comportăm curioși. Dar de ce ar trebui să ne pese?
3 motive să rămâi curios
Se pare că mulți dintre adulți își desfășoară viața fără niciun efort pentru a-și stimula curiozitatea. S-ar putea să te gândești, poate că nu este un lucru atât de rău la urma urmei. A îți pune întrebări de tip “de ce” și să explorezi plin de curiozitate, aduce beneficii pe toate planurile.
- Curiozitatea te menține tânăr: cercetările arată că păstrarea unui sentiment de mirare pe tot parcursul vieții și, precum și un comportament care caută noutăți îi ajută pe oameni să rămână tineri.
- Curiozitatea te ajută să înveți: există dovezi puternice că curiozitatea te poate ajuta să îți amintești mai bine informațiile noi. Cu cât ești mai curios cu privire la un subiect, cu atât ai mai multe șanse să ți-l amintești.
- Curiozitatea favorizează relații mai bune: a fi cu adevărat interesat de alte persoane ajută la construirea unor relații mai solide. Acest lucru înseamnă un sentiment mai mare de intimitate și crearea bazei pentru relații semnificative.
Ce zici? Te-am convins că e de bine să investești mai mult timp pentru a scoate de la naftalină curiozitatea? A nu avea o curiozitate vie, nu înseamnă că acea curiozitate pe care o aveai când erai copil a dispărut. Cel mai probabil, precum majoritatea adulților, acea curiozitate nativă este numai suprimată.
Cum să îți cultivi curiozitatea
Ca orice schimbare, ajută să integrezi, pe rând, în rutină activități care să îți stimuleze curiozitatea. O dată cu această curiozitate, îți poți crește și creativitatea.
Testează, să vezi care-i mai eficient pentru tine. Nu funcționează la fel pentru fiecare dintre noi.
- Întreabă-te “de ce” mai des: pleacă de la “de ce?” și cum? când citești ceva sau discuți cu prietenii. Poți chiar să scrii câteva dintre aceste întrebări pentru a a răspunde când ai spațiu mental pentru asta.
- Citește în afara domeniul de expertiză: Alege lucruri pe care nu le-ai citi în mod obișnuit. Poezie clasică? Non-ficțiune? Poate ceva despre psihologie, sau geologie? Citește-l doar pentru a explora.
- Explorează conexiunile pe care le ai: alege pe cineva din anturajul tău pe care nu l-ai mai văzut de ceva vreme și invită-l la cafea. Află cât mai multe despre in teresele lor. Aplică aceeași abordare de fiecare dată când întâlnești o persoană nouă.
- Ascultă mai mult: încearcă să vorbești mai puțin și să asculți mai mult.
- Scufundă-te într-un subiect: alege un subiect care îți pare interesant și depășește limitele curiozității mergând adânc. Aceasta înseamnă să citești o mulțime de articole, cărți și lucrări de cercetare, să urmărești discuții TED, să asculți podcast-uri.
- Scrie: treci la nivelul următor scriind despre acest subiect. Exact asta fac aici. M-am provocat să scriu aici, pe blog, și ajung să explorez subiecte noi și să-mi cultiv curiozitatea.
- Ai o agendă pe lângă tine: este mai ușor să îți amintești subiectele despre care ești curios și dorești să le explorezi sau să scrii mai târziu. Funcționează mai bine pentru tine o aplicație de notițe? Orice te ajută să notezi.
- Încearcă să te descoperi: curiozitatea nu trebuie să fie doar exterioară. Explorează-ți sentimentele, întreabă-te despre obiectivele și comportamentele tale, sau chiar cercetează-ți trecutul și istoria familiei.
- Prinde bine să o lași și mai moale: productivitatea poate fi dușmanul creativității. Lăsă-ți timp ca mintea să rătăcească și lăsă întrebările să apară.
- Petrece timp cu un copil: să te joci și să vorbești cu un copil este probabil unul dintre cele mai bune amintiri ale potențialului nostru de curiozitate.
Cu toții ne-am născut curioși. Este alegerea noastră să fim curioși sau nu. Tu când ai fost ultima dată curios?
“I have no special talent. I am only passionately curious.”
Albert Einstein