Skip to content
Vorbe de duh

3+2 Vorbe de duh

Poate m-ai mai auzit zicând din vorbele mele de duh. Până de curând, erau 3 vorbe pe care le aveam aproape și le foloseam cu sfințenie de fiecare dată când aveam prilejul. În ultima jumătate de an, universul meu s-a lărgit considerabil și asta pentru că mi-am permis să fiu unul dintre proiectele mele. 

Aș numi asta … ‘me time’ sau cum să investești timp în tine. Un obicei care m-a ajutat la acea mărire a universului este cititul. Anul asta am o provocare pentru mine să am 3 cărți citite pe lună. Un număr total ar fi de 36 de cărți și ‘Reading Challenge’-ul de pe GoodRead arată 30/36, mult mai bine față de ce îmi propusesem. 

Nu vorbim despre citit sau timpul pentru noi ci despre vorbele mele de duh. Spuneam că inițial erau 3 bucăți la care s-au adăugat câteva. 

1. Experiența și relațiile sunt mai valoroase față de bani

Mereu am mizat să îmi dedic timp către multe activități ce sunt din categoria a voluntariatului. După peste 10 ani, realizez că fiecare oră dată din timpul meu, a contribuit la cine sunt astăzi. Fiecare om întâlnit, m-a învățat câte ceva fie direct sau indirect. 

Nu cred că aș fi fost aici astăzi altfel. 

2. Fiecare dintre noi are o superputere

Eu sunt în căutarea superputerii mele; sau în rafinarea ei. Superputerea mea este să fiu gege. Să fiu capabilă să însumez toate activitățile pe care le am în aceeași “oală”. 

Suntem minunați în ceea ce facem, fie că realizăm asta sau nu. Mai este și cealaltă extremă în care ne îmbătăm cu cât de șmecheri suntem. Ei bine, eu consider că am multe de învățat și îmi doresc să nu uit de una dintre virtuțile în care cred – modestia. 

Sunt momente în care minimizez reușita când ajung să îndeplinesc o anumită sarcina dificilă. După încheierea ei, apare un alt hop și … uit să mă bucur de reușită. În modul acesta, sunt momente în care nu sunt conștientă de ce a îndeplinit. O dată cu asta, am adăugat printre activitățile mele și un joy jurnal. Notez 1-2 pe săptămână câteva gânduri despre ce fericiri și hopuri am parcurs pentru a internaliza activitatea ca o practică de gratitudine. 

3. Înțelege și … alege oamenii potriviți

Valoarea acei vorbe de duh s-a transformat o dată cu mine. E musai să încerci să te pui în papucii celui cu care lucrezi / vorbești pentru a nu uita să fii amabil / binevoitor. Aici cred că aș pune și empatia. Pentru mine este vital să am o conexiune cu acea persoană pentru a putea avea o conversație pe bune. 

Aici par două vorbe care duc către acea înțelegere în cadrul relațiilor singulare și colective. Acum dacă mă întrebi de oamenii potriviți, aș zice de echipa de la StepFWD. Pentru mine, în acest moment, este echipa cu care am cea mai bună sinergie. Mă completez fantastic cu ei și simt că pot contribui și învăța la fiecare pas. Îmi permit să greșesc și da, greșesc. Este uman să greșești.

Ce aș mai adăuga pe lista asta?

4. În fiecare obstacol este de fapt o oportunitate

Este fantastic să vezi câte se pot schimba când faci schimbarea asta de perspectivă. Până la urmă, orice schimbare te îndeamnă să găsești soluții. Și ce dinamică este mai potrivită în cazul acesta? E un loc de joacă pentru a aduce soluții diverse, de a experimenta și testa diverse lucruri. Este minunat. 

Țin minte în 2019, când puteam bazele primei ediții a pre-acceleratorului StepFWD, la o întâlnire, vorbeam cu Liviu despre următoarea ediție și ziceam noi că va fii mai ușor în 2020 că aveam de la ce pleca. Ei bine, anul asta, cu tot ce s-a întâmplat cu pandemia, pentru siguranța noastră, a mentorilor și a participanților, ne-am mutat cu activitățile online. Abordarea este diferită și cu siguranță o să fie o provocare pentru noi să avem același vibe. Este o oportunitate pentru noi, să facem această ediție de StepFWD una mai bună față de StepFWD19.

5. Egoul este inamicul

Încep să cred că devin un fan al lui Ryan Holiday. Acesta interpretează scrierile marilor stoici pentru societatea noastră modernă. 

Stoicismul se bazează pe virtute, toleranță și autocontrol. Nu putem să controlăm ce ne înconjoară, putem să controlăm modul în care ne raportăm la acele lucruri. Sunt multe virtuți ce stau la baza acestei filozofii și mulți au stat la baza ei precum Epictetus, Seneca, Marc Aurelius. Una dintre cele 4 virtuți este curajul – și nu neapărat cel extrem, ci și a face față provocărilor cotidiene cu claritate și integritate. 

Revenind la ego, Ryan Holiday în “Ego is the enemy” dă o perspectivă cuprinzătoare către ce poate aduce prost în ecuația ego-ul. Suntem atât de mici față de vastitatea universului și considerăm de multe ori că suntem ‘buricul pământului’. Ne credem cei mai cei și considerăm că suntem peste toate generațiile de până acum. Acest sentiment este amplificat și de faptul că vedem imagini în alb-negru și presupunem că și lumea era în alb-negru. Evident, nu era. Cerul este tot albastru indiferent de secol, sângerau la fel ca noi, se îmbujorau la fel ca noi și au trăit și ei printre pandemii. 

Aici aș puncta cât de importantă este modestia. Și … să faci lucrurile pentru un viitor mai bun, nu ca un capital de imagine. 

Fiecare dintre noi are propriile vorbe de duh și ne ghidăm după ele pas cu pas. Nu sunt statice și ele se vor rafina o dată cu noi pentru că învățăm și ne îmbunătățim constant.