Skip to content

Rolul TĂU în poveste

Fiecare dintre noi are propria poveste. Alegem să o spunem sau nu. Alegem să judecăm uneori după o serie de aparențe pe care le considerăm normale, fără să știm care sunt motivele din spate, ce a determinat să aleagă varianta aceea. De multe ori, după ce spunem povestea avem tendința să ne repoziționăm față de aceasta și să trăim într-un trecut confuz unde ne alegem pălăria pe care vrem să o avem. 

În tot acest scenariu, 2020 a început diferit față de tot ce ne așteptam. Șansa noastră să ne poziționăm în povestea anului oferă multe perspective. 

Cum să nu îți iei rolul de victimă

Victimele nu se mișcă prea repede, nu se transformă și viețile lor nu se îmbunătățesc. Poate faci rost de diverse resurse, dar pui totul pe pauză. Îți pierzi respectul față de toți cei din jurul tău. 

În general, victimele, se simt mici, se simt prost pentru stadiul în care sunt și nu pot ieși din această stare de rău. Dau vina pe oricine altcineva pentru punctul în care sunt și speră că cineva va venii și ajuta. 

Tranziția de la victimă la erou trebuie să fie una naturală și să fie făcută rapid.

Un alt rol nepotrivit. Personajul negativ

De asemenea, un alt rol care poate părea nepotrivit și nu cred că ar trebui să îl jucăm este cel de personaj negativ. Fie că vrei să îl numești ticălos sau bandit, mă gândesc la acea persoană care este împotriva curentului. 

Nu trebuie să neglijăm că acest personaj negativ face ca eroul să pară cel bun în toată povestea noastră și puternic. Cu cât personajul negativ este mai puternic, cu atât eroul este mai puternic. Cumva te folosești de acest personaj negativ, ca să îl pui pe erou în lumină. 

Bandiții tind să aibă în spate o poveste bazată pe durere, nefericire. Fiecare din victime, eroi și bandiți au în spate povești care includ și sentimente mai puțin bune, dar răspunsul pe care un bandit îl are în fața durerii este unul diferit. Acesta a experimentat durerea și dorește ca și ceilalți să simtă ceea ce a simțit, sau să adauge un strop în plus în ecuație. Poți să o consideri ca o răzbunare pe lume. Eroul și banditul, amândoi experimentează durerea, numai că răspunsul la ea este total diferit. 

Eroul vine cu “Doare. Nimeni nu are trebui să  se simtă așa”, iar banditul “Doare, o să fac pe toată lumea să simtă asta”. Același lucru, declanșează două răspunsuri diferite. 

Nu vrem să jucăm nici rolul acestui personaj negativ. Toată treaba cu povestea se termină când un personaj negativ moare, sau este eliminat. Toată povestea se bazează pe căderea acestui personaj negativ. Dacă iei această pălărie, toată viața ta tinde către cădere. Să iei toate aceste sentimente negative și să le aruncăm pe cei din jur. 

Și facem asta. Situații tensionate, se întâmplă lucruri și efectiv îți pierzi controlul și emani acea tensiune către toți. 

Se spune că personajele negative nu au prieteni. Poate vezi asta și în filme. Bandiții au minioni, persoane care sunt intimidate de ei. Fără prieteni, fără conexiuni umane adevărate. Și vrem să facă toți ceea ce zicem, încercăm să îi controlăm, nu îi lăsăm să fie umani. 

Energia asta este clar de personaj negativ. Și povestea asta nu funcționează OK pentru tine. Înmagazinează această energie și până la urmă, există o forță egală în univers care să aducă acea dreptate meritată. 

Hai să ne gândim la o cutie de viteze. Uneori a schimba viteze sau a te duce în marșarier este dificil și simți că se opune o forță (nu, ambreiajul este în regulă). Tu, ca om, simți când acumulezi acea energie negativă și fix acea forță care se opune la schimbarea vitezei, imaginează-ți că sunt oamenii pe care îi “atingi”. Acei oameni care ajung să fie la fel de frustrați ca tine. Și cam așa îți dai seama că ai acea energie negativă, acel fler de personaj negativ.  

Ca să scapi de acea energie, trebuie să ajungi la acea treaptă de viteză care să fie directată către dreptate.

Povestea este despre erou

Avem așa: rol de victimă, pe care bineînțeles nu vrei să îl joci; personal negativ, despre care am văzut că nu vrei să îl joci și bineînțeles rolul de erou care e super interesant. Până la urmă, povestea este despre erou. Și tu, ai o victimă și un personaj negativ care sunt parte din tine, dar și un erou. Și îți dorești să îți petreci majoritatea timpului ca erou.

Eroul nu are o viața ușoară, trebuie să se ridice și să înfrunte toate provocările care intervin. Eroul are curaj. Eroul nu știe ce finalitate are povestea și cum vor influența acțiunile sale. De fapt, este o șansă bună ca lucrurile să meargă prost pentru erou, înainte să meargă bine. Eroul trebuie să trăiască în acel spațiu de incertitudine, în care nu știe cum o să funcționeze lucrurile. 

Principala caracteristică a eroului este că are credință în orice acțiune pe care o face. Sunt mereu în acțiune și nu stau absolut deloc. Trebuie să facă lucruri și să meargă mai departe. Aleargă către orice mic strop de lumină, acea speranță că lucrurile vor merge bine. 

Dacă vrei să ai o viață bună, ai nevoie de energia eroului. În fiecare zi, și zi după zi, încarcă-te cu această energie și lucruri minunate se vor întâmpla. 

Pe parcursul poveștii, multe lucruri se pot întâmpla eroului. Unul este transformarea lor. Mereu eroul devine o versiune mai bună a sa. La începutul poveștii sunt naivi, fricoși, nu au ceea ce au nevoie, sunt disperați și au nevoie de ajutor, sunt provocați să facă lucruri pe care nu le vor să le facă. Cu toate astea, cu credință fac acel pas înainte și încep să facă lucruri și devin curajoși, empatizează cu ceilalți, mai încrezători. Își dovedesc identitatea către ei însăși. Și de obicei, viața eroilor devine una bună, mai sunt unele care sunt tragice. Chiar dacă este un final tragic, acel erou dacă moare pe un vârf de deal, are o bătălie pe cinste. Are ocazia să arate o lecție formidabilă lumii, ceva pentru care merită să mori. Această energie eroică, poate duce la multe sacrificii. Toate acestea contribuie la acea transformare a eroului.

În cazul în care energia ta este cea de victimă, te faci mic și spui că nu vrei să știi cum e viața și că ai nevoie să fii salvat, să ți se dea resurse și nu vrei să ai responsabilitatea pentru nimic. În modul acesta viața nu o să fie despre tine, nu o să transformi. Victimele nu se transformă. Sunt absolut liniare, de la început până la final. 

Așa că e decizia ta cum tratezi fiecare provocare și dacă ești pregătit să stagnezi ca o victimă sau să te transformi într-un erou. 

Ghidul

Mai există și un al patrulea rol, acela de ghid. Este caracterul care îl ajută pe erou să câștige. Ghidul a fost erou într-o altă poveste, și-a străpuns demonii și a trecut peste situații dificile asemănătoare cu cele ale eroului în acest moment. Și știe o cale de ieșire și se poate ajuta eroul să ajungă acolo. 

Energia acestui ghid este parte din noi atunci când ne oferim să ajutăm pe cineva. Când spui – e musai să ajut acea familie să treacă de această criză, să ne alăturăm unei cauze sociale, să ne implicăm activ în legislație. Această persoană este aici să ajute. 

Fac o paranteză. Perioada de carantină, acest început de 2020 a reprezentat o lovitură puternică pentru toată industria Horeca. În cadrul LIVE-ului organizat de GPEC cu editorul revister DOR, Cristian Lupșa, acesta a povestit despre un mic local din cartierul său care a preferat să livreze pentru a păstra afacerea pe linia de plutire. Proprietarii au fost deschiși și au postat pe social media că nu le merge bine. După această postare, au ajuns să nu mai facă față comenzilor. Pentru mine, toți acei oameni care au preferat să contribuie joacă acest rol de ghizi.

Devenim și preluăm aceasta energie de a ghida cu cât înaintăm în vârstă. Nu trebuie să se întâmple mereu așa, dar având în vedere că ai din ce în ce mai multă experiență și situații prin care ai trecut e natural să se întâmple asta. În general, ghidul a fost acolo și a trecut de asta. Povestea lor eroică este povestea prin care au trecut și acum ajută alte persoane să câștige. 

În rolul acesta aș adăuga acei mentori pe care îi avem pe parcursul vieții. Acei oameni care preferă să spună și să dea din experiența lor mai departe, să te asculte și sfătuiască către ce perspective viabile ai. Nu pot să nu mă gândesc la echipa de mentori ai StepFWD care fac din pre-accelerator un program al comunității. De ce? Toți acești oameni dedică timp și sunt dispuși să povestească despre lucruri bune și mai puțin bune care li s-au întâmplat. Chiar să vorbească despre eșecuri. Jos pălăria pentru dedicarea și modul în care contribuie la ecosistem. 

Acest ghid / mentor înțelege care sunt oamenii buni și încearcă să le arate calea. 

Cred cu tărie că acesta este rolul cel mai important pe care ar trebui să îl joci. Dacă ar fi să analizezi, scopul este să petreci cât mai puțin timp în ipostază de victimă, niciodată să fii personajul negativ, să accepți acea energie și ipostază de erou, să exersezi și să cooptezi acele învățăminte care să te ajute să fii acel ghid care să îi ajute pe ceilalți. 

Ce te face special?

Fiecare dintre noi este special. Și mai cred că lumea în general este preponderent bună, astfel fiecare poate să realizeze lucruri minunate. Respect modestia și realizez că nu mulți pot spune “Da, sunt special”

Vei vedea că se simte bine să câștigi prima, a doua oară. Sentimentul nu va fi același a treia sau a patra oară. Și poate o să te întrebi care este scopul nostru aici. Poate o să realizezi că scopul poate fi să fim alături de oamenii care au nevoie.

Rise up

Nu irosi o criză bună pentru a beneficia de acele oportunități aduse. Folosește să vezi cum poți să expandezi experiențele și să beneficiezi de acea energie eroică. Să găsești un echilibru ca apoi să dai mai departe cu pălăria de ghid. 

E momentul să te ridici de unde ești și să începi să construiești. E timpul să trăiești o poveste excepțională!