5 lucruri învățate într-un an jumătate la StepFWD

În toamna anului 2018 au apărut primele propuneri concrete pentru a fi parte din echipa pre-acceleratorului StepFWD. Mi-a arătat Alexandra un draft al sarcinilor rolului de Program Manager și mi-am dat seama că nu este nimic de pe acea listă pe care să nu îl pot face. 

Am spus un da care a fost urmat, fără să îmi dau seama, de câteva nu-uri și reprioritizări în următoarea perioadă. În martie 2019 am început cu adevărat să începem să lucrăm pentru StepFWD19, iar în iunie mi-am luat rolul oficial. Rolul acesta l-am împărțit cu Liviu într-o schemă de ‘co-ownership’ și lucrul acesta a fost destul de riscant. Cazul nostru a fost cu adevărat wow pentru că efectiv ne-am completat și ne completăm natural și avem acel drive de a face lucrurile. 

După 17 luni de implicare în cadrul pre-acceleratorului, realizez că a fost este o diferență majoră între mine versiunea martie 2019 și cea de astăzi. Gege din 2019 nu ar fi început gege.ro.

Sintetizez 5 direcții care sunt importante pentru mine și de ce cred că experiența acestui pre-accelerator este musai pentru echipele la început de drum.

Hai să începem cu începutul 

StepFWD este un program de pre-accelerare dedicat echipelor aflate la început de drum. Inițial a pornit pentru echipe echilibrate din punct de vedere al genului, iar anul acesta se extinde la echipe diverse din punct de vedere al genului, localizării, vârstei, cunoștințelor, identității sexuale, orientării sexuale etc. Cu alte cuvinte, cum am mai spus pe ici pe colo: “Come as you are”

Pentru a fi eligibil, aplici cu echipa ta (merge și sole founder, dar pentru a avea mai multe șanse, ai nevoie de echipă), demonstrezi că sunteți diverși, ai o idee testată sau chiar un prototip. Ai întrebări despre aplicare? Dă-ne de știre la hello@stepfwd.today.

După puțin context, hai să vedem ce am învățat în astea 17 luni. 

1. Alege echipa potrivită

Ai mai auzit să alegi oamenii potriviți, chiar ziceam de curând de vorbele mele de duh. Ei bine schema în care am lucrat îndeaproape cu Liviu, mi-a deschis ochii despre ce înseamnă colaborarea și dorința aceea de a crea lucruri. 

Avem una bucată Program Director, 2 Program Managers, 1 Community Manager și 1 Managing Partner. Sună pompos, dar la finalul zilei, toți am fost implicați și puși pe treabă. Pentru mine dinamica acestei echipe a fost un reper pentru ce mi-am dorit și de la alte echipe. Cu toți aveam și alte agende, niciunul find full-time, și dorința de claritate era una generală. Acest lucru ne forța să fim eficienți. Atât de eficienți încât ‘meeting notes’ sunt deja sparte pe decizii, sarcini și responsabilități conform exemplului dat de Brené  Brown în “Dare to Lead”

Cadrul creat punea accent pe a învăța din greșeli și a învăța de la ceilalți. A învăța și experimenta. Mă simțeam răspunzătoare pentru ce aveam de făcut și îmi tratam responsabilitatea cu responsabilitate. Nu știu de ce am avut tendința să vorbesc la trecut. Se întâmplă astăzi și simt că oamenii ăștia m-au ancorat în realitatea potrivită. 

La fel se întâmplă și cu echipa pe care ți-o dorești, indiferent de ce stadiu ai și care sunt planurile tale, a-ți găsi un co-fondator este cu adevărat o provocare. Trebuie să știi cum să duci conversații dificile, cum să te poziționezi și desigur, să vă doriți același lucru. 

2. Analizează care sunt riscurile pe care vrei să le iei

În fiecare domeniu sunt riscuri pe care trebuie să ți le asumi, uneori mai multe. Personal, a fost un risc asumat să mă implic în StepFWD. Nu eram 100% din povestea asta, dar am intrat și realizez acum că este mediul în care m-am dezvoltat cel mai rapid. Experiența asta m-a maturizat într-un timp foarte scurt și m-a împins să analizez multe alte paliere din viața mea. 

Un risc care a deschis alte uși și alte provocări. 

Acest ecosistem al startup-urilor este unul dinamic în care uneori nu câștigi dacă nu riști. Toată interacțiunea cu start-urile implicate în StepFWD a pus accent și pe cum ducem aceste produse mai departe într-un mod sigur. Ei bine, riscul este universal valabil. Nu ai de unde să știi. Filozofia din spate este fix încerci și reîncerci până când ajungi la o variantă bună. Se spune că al treilea start-up este de succes, după ce dai câteva fail-uri. E musai să înveți și apoi să vezi cum să aplici ceea ce înveți. Suntem într-o continuă perfecționare, indiferent de stadiul nostru. 

3. Reiterează 

Mă repet, corect? Perfect. Din fiecare iterație poți să extragi ce poți îmbunătăți. Nu ai feedback? Mai lucrează, încearcă să planifici câteva interviuri cu potențialii clienți. Vezi ce îi doare că de acolo o să înceapă să plătească pentru ce vrei tu să le oferi. 

Încă învăț cum să iau feedback și sunt deschisă să ascult și să înțeleg. Poate nu iese perfect de fiecare dată, dar dorința de a face mai bine pe viitor mă împinge să fiu orientată către asta. Sunt multe de învățat, dar hei. Sunt aici și mă implic activ. 

4. Fii vulnerabil

StepFWD a fost printre puținele locuri în care mi-am permis să exersez vulnerabilitatea. Și da, asta mi-a adus o doză de curaj și am început să mă cunosc mai bine pe mine. Am început să reevaluez relațiile pe care le aveam și cum simt acele conexiuni. 

În modul acesta am putut să îmi dau seama ce și când pot face și cum să enunț aceste lucruri. Sunt parte dintr-un întreg și e important ca ceilalți să știe de mine, așa cum sunt. 

5. Învățăm mereu, în fiecare minut și la fiecare conexiune

StepFWD este despre comunitate și oamenii frumoși care și-au dedicat timp. Programul nu este încă un program de pe piață, este acea experiență care să te ducă de la 0 to 1, care te pune în contact cu mentori care au trecut prin aceiași pași – antreprenori, investitori, experți din industrie. Mentorii fac programul unic. Aceștia își dedică timp ca fiecare startup participant să facă pași considerabili. 

Tot parcursul este intens. De la workshopuri pe teme clare, office hours cu echipa și lead mentor în care să validezi ceea ce faci, speed mentoring pentru conexiuni și feedback, întâlniri cu mentorii pentru sesiuni practice în care chiar lucrezi pe business-ul tău, sesiuni suport cu ‘highs & lows’ a săptămânii. În 8 săptămâni avansezi în toate domeniile cheie pentru startup-ul tău. Totul se întâmplă în online în 2020.

Anul trecut discutam cu Liviu despre cum o să fie versiunea 2020. Ziceam noi că o să fie mai simplu că de… am construit identitatea și avem o bază de la care să plecăm. Ei bine, nu. Și noi învățăm să facilităm astfel de interacțiuni, astfel încât să aducem și să creștem acel sistem suport. 

Învățăm din fiecare interacțiune pentru ca noi să avansăm și să fim cei potriviți pentru a da voce programului StepFWD.

Așa că … nu lăsa o criză bună să fie irosită. Începe să construiești!


Previous:
Next Post: