Skip to content

Momentum

Nu de multe ori am așteptat momentul perfect să încep. 

Și când vine vorba de zona creativă, mai mult stau și mă uit pe pereți, poate apare ceva mistic printre acei ‘cai verzi pe pereți’. De aici am tot auzit că există și acea procrastinare benefică, că stai pe acel lucru până găsești o potrivire, un fel de rezolvare cu care poți lucra. 

Lucrurile nu sunt chiar așa. Conștientizez că aceste abordări ‘încep când sunt inspirată’, ‘nu este momentul acum’ sunt mecanismele mele pentru a evita probabile greșeli și un soi de perfecționism înrădăcinat adânc. Este super ușor să zici nu este ceea ce trebuie (pe cine mint, nimic nu trebuie :D). Tocmai de aceea, acțiunea este cea care te poate îndepărta de abordarea asta.

Temerile sunt cu noi mereu și prin a face lucrurile ajungi să îndepărtezi sentimentele de nesiguranță. Îți spui că “mi-e teamă să nu greșesc”? Normal că da, dar până la urmă:

“O greșeală este pur și simplu un alt mod de a face lucrurile.”

Warren Bennis

Plus de asta, mulți dintre creatori și inovatori au ajuns să construiască lucruri extraordinare, din greșeală.  

Dacă mergem pe varianta “nu mă simt inspirat să fac asta”, mergi pe forța de inerție. Nu țin minte unde am citit asta, dar mi-a rămas în minte “Fă-o chiar acum!”. Ah, da. Este motto-ul folosit de Nike. Da, ai un task pe care îl amâni de o viață? Începe să lucrezi. Vrei să îți schimbi stilul de viață și nu te simți motivat? La fel și aici. 

Acțiunea este motorul care înlătură aceste temeri pe care le avem, indiferent de natură. A face și a merge mai departe, cu o consistență, poate să ajungă într-o stare de momentum (inerție). 

Acest ‘momentum’ sau inerția este de fapt ideea de a da startul și de a începe să te îndrepți în direcția dorită de tine și de acolo … să mărești viteza. Este acea senzație de ‘flow’ în momentul în care este firesc ca lucrurile să fie făcute. Ca să ajungi acolo, e necesar să ai o consistență a modului în care se fac lucrurile. Acțiune, acțiune, consistență, consistență și apoi tada apare inerția. 

Mi se întâmplă de multe ori să intru într-un flow pe activități care nu sunt prioritare și aici am de lucrat cu mine să schimb focusul din când în când, dar senzația aceea când lucrurile curg și se întâmplă, este wow. 

Un exemplu: acest articol stă pe gânduri de … o lună aproximativ și primul pas a fost să deschid o filă în browser, apoi toate celelalte acțiuni au curs. E greu să începi, dar fă-o, că apoi lucrurile prind contur.