Cred cu tărie în incluziune și diversitate. În ultimii ani am fost prezentă în scenariul local #womenintech și inițiativa ACM-W – subdivizia de femei în tech a organizației ACM – Association for Computing Machinery, mi-a atras atenția.
Anual, ACM-W și ACM-W Europe organizează conferința womENcourage – ACM Celebration of Women in Computing. Misiunea evenimentului este să pună în contact femei din diverse industrii și să le încurajeze să aleagă un traseu tehnic educațional și profesional. Este un mix de studente la diverse niveluri, persoane din zona de cercetare, sistemul de învățământ universitar, persoane din industrie, cu scopul de schimb de experiență și viziune.
Rândurile ce urmează reflectă punctul personal de vedere cu privire la cei doi ani în care am avut parte de experiența de participant la womENcourage.
Cum am ajuns la womENcourage?
Am participat doi ani consecutivi la conferință. În 2018 am beneficiat de o bursă de la Google prin Google Conference and Travel Scholarship, iar în 2019 am aplicat la bursele de participare puse la bătaie de organizator – ACM.
Voi încerca să menționez pentru fiecare direcție care au fost pașii.
womENcourage 2018 – Belgrade, Serbia
Conferința se relochează anual, astfel încât diversitatea persoanelor poate fi destul de mare. În 2018, am fost în Belgrad.
Procesul de aplicare pentru bursă și flow-ul au fost destul de simple în cadrul Google Travel Scholarship. Anunțurile sunt publicate cu un interval suficient de mare și poți aplica individual. Răspunsurile sunt date cu aproximativ o lună înainte, astfel încât să poți avea timp pentru achiziționarea și rezervarea biletelor pentru călătorie și a cazării. Toate aceste detalii sunt în responsabilitatea ta și vor fi acoperite în primă instanță de tine. După eveniment, cu documentele justificative îți vei primi banii înapoi. Suma bursei poate fi diferită în funcție de eveniment și locația acestuia.
În acest moment, din cauza epidemiei, aplicațiile la acest program sunt închise. Dar e bine să ții cont că există o astfel de mobilitate.
Atmosfera evenimentului este una zen, în care se simte că este mai mult față de networking și tech talk. În program au fost introduse o serie de prezentări despre leadership, plus prezentări cu diverse parcursuri ce dau un strop de inspirație și, de ce nu, pot să fie acele role models pe care să le urmărești mult timp după.
A trecut ceva timp de atunci, dar și acum o am în minte pe Radha Narayan, Product Manager Google, Inc., care în cadrul talk-ului său a povestit despre parcursul ei și ce provocări are ca Product Manager, pe atunci pentru Maps. Pe lângă asta, m-a captivat modul în care vorbea de prioritățile ei și cum preferă anual să-și ia trei luni pentru ea și să se concentreze pe hobby-uri și ce consideră potrivit. Am aflat ulterior de la ea, că una dintre pasiunile sale este să scrie și chiar a publicat un roman – Driving by Starlight. O altă poveste scrisă de ea se află aici.
Comunitatea ajută încă de la început participantele și oferă un spațiu sigur de discuții, oferă sfaturi și puncte de contact pentru orice problemă poate apărea.
womENcourage 2019 – Roma, Italia
În 2019 știam puțin care este flow-ul dar… plăcută a fost surpriza să fiu una dintre cele 120 bursiere. Menționasem că pentru 2019 am aplicat la ACM.
I do and I understand. #womENcourage2019@ACMwomENcourage pic.twitter.com/Rn5pW2PNim
— Giorgiana Vlăsceanu – gege (@_gege_ro) September 16, 2019
Procesul a fost puțin diferit, am completat aplicația pe platforma dedicată și pentru gestiunea participanților. După acest pas, am fost anunțată că sunt pe shortlist și am primit întrebarea dacă sunt OK cu munca de voluntariat. Fiecare bursier a avut un număr de ore de voluntariat la conferință: pentru înregistrarea participanților, direcționare, foto și … social media (poate lista era mai lungă). Da, normal că sunt de acord cu voluntariat, până la urmă asta fac de la 14 ani.
Obligativitatea mea era să fiu prezentă pe tot parcursul conferinței (de aceea și voiam să fiu acolo), să am acele ore de voluntariat – am ajuns la social media; și cam asta. Cazarea a fost asigurată de universitatea gazdă într-un cămin – echivalentul căminelor de protocol de la noi, iar transportul a fost plătit integral de mine, apoi am primit o sumă fixă pentru cheltuieli de transport.
Partea bună la a fi acest număr impresionant de bursiere este că diversitatea este mare și este imposibil să nu găsești persoane de aceeași naționalitate cu tine. Colegă de cameră a fost o româncă – Denisa Ștefan, alături de care am explorat o parte semnificativă a Romei. Am mai interacționat cu un grup de studente din Brașov de la Universitatea Transilvania, cu o doamnă profesoară de acolo. Și când vrei să spui că lumea nu este mică, ai parte de astfel de întâmplări.
Ediția din 2019 a avut același vibe de suport și celebrare, puțin mai extins din punctul de vedere al track-urilor realizate în paralel. Sesiunile de postere, tutoriale și workshop-urile au fost numeroase și am simțit că unele mai aduceau și noțiuni mai avansate. Una din activitățile super cool, pe care aș retesta-o, este tehnica adusă în cadrul workshopului “ Using Lego® Serious Play® to explore how to build-up positive ICT futures”. Plecând de la o problemă / întrebare, este necesar să construiești individual din lego răspunsul. După acest pas, să construiești în cadrul grupului un răspuns care să fie valid pentru toți. E mult mai fun decât pare.
#acmwomENcourage19 #lego@acmweurope @ACMwomENcourage pic.twitter.com/3ZGExtNmIs
— Giorgiana Vlăsceanu – gege (@_gege_ro) September 18, 2019
Este un suport binevenit pentru a-ți prezenta cercetarea și familiarizarea cu un mediu serios și înțelegător. Sesiunile de postere sunt pline de lucrări începând de la studente la persoane care lucrează în cercetare. E un mediu optim de împărtășire de experimente și experiențe.
De ce vorbesc acum de womENcourage 18 și 19?
Văzusem săptămâna aceasta pe canalele conferinței câteva actualizări pentru womENcourage ediția 2020. Anul acesta, conferința va fi online, ceea ce dă o accesibilitate mai mare față de înainte. Au început să apară și termene pentru aplicare, așa că:
- Dacă vrei să ai o bucată din munca ta în sesiunea de poster, poți să aplici până pe 31 mai.
- Dacă vrei să testezi o parte practică în cadrul unui workshop, poți să aplici până 15 iunie.
- Informații despre burse nu sunt prezente momentan, dar o să fie o fereastră de aplicare până pe 1 Iulie. În cadrul bursei, o să ai intrarea la eveniment și un an de ACM Membership pentru studenți.
Din punctul meu de vedere, este un eveniment ce promovează femeile tehnice și oferă suport pentru cele aflate la început de drum. Comunitatea este deschisă și gata să îți ofere sprijin pe tot parcursul evenimentului și după. Conținutul livrat a fost preponderent introductiv pentru fiecare domeniu discutat în cadrul prezentărilor și panel-urilor. Pe lângă acestea, s-au adus în prim-plan persoane remarcabile și demne de modele pentru tânăra generație.
Plus, ai șansa să iei parte la o celebrare împreună cu oameni faini de peste tot din Europa care au o pasiune comună pentru tehnologie.