De multe ori cădem în capcana că putem face tot ce ne dorim, fix în același timp. Ne mințim cu iluzia unei zile de mult mai multe ore de muncă și neglijăm timpul ce ar trebui să ne fie dedicat nouă, pentru relaxare, deconectare.
Perioada aceasta de carantină poate aduce schimbări pentru noi, pe plan personal și profesional. Găsim mai mult timp pe care îl avem, ne pierdem printre numeroase evenimente online, încercăm să ne formăm noi obiceiuri, să învățăm ceva nou. Încercăm să ne reinventăm sau să reinventăm modul în care abordăm grupurile din care facem parte.
E important să ne gândim inițial la ce obiective avem în toată această perioadă și să identificăm care sunt schimbările potrivite pentru noi și pentru perioada în care ne aflăm. Poate chiar să-ți pui întrebarea “aș fi făcut asta în mod normal?”. Consecvența este importantă și aceste schimbări pe care ni le dorim este musai să le facem conștient și gradual.
Multitasking
Considerăm că suntem buni la multitasking, că putem să urmărim mai multe canale de discuții, răspunzând și la mailuri, dând și un git push. Apoi realizăm că noi confundăm persoana cu care vorbim, am trimis informații eronate în mail și am făcut git push în alt branch. Adevărul este că noi, ca oameni, indiferent de genul nostru, putem să avem focus numai pe o singură activitate la un moment dat. Acest lucru ne ajută să fim uneori și productivi. Există acest stereotip că femeile au acest skill de multitasking. Este un mit care se propagă și nu face nimic altceva în afara faptului să să ne mințim în continuare. Să ne mințim că se pot face mai multe în același timp.
Unii dintre noi avem privilegiul de a putea lucra de acasă – ‘work from home’, în această perioadă și picăm în această capcană a multitaskingului din confortul casei.
Context switching
Dacă faci multitasking, faci și ‘context switching’. A ne aduce concentrarea pe o anumită activitate poate avea un consum de energie din partea noastră. Făcând schimbarea aceasta de multe ori poate să ajungă să fie o activitate în sine. Imaginează-ți toate discuțiile deschise pe care le ai într-o zi și compactează-le în 1-2 ore. Trecând de la un subiect la altul poate fi interesant, numai că nu poți face asta mereu și pe de altă parte este o consumatoare de resurse, punându-ți stăpânire pe o cantitate semnificativă de energie.
Liviu menționa în discuția despre work-life balance de aici următorul lucru:
“Încerc să lucrez și să mă focusez pe un singur proiect și să stau într-o stare de flow în care să ai o stare de concentrare maximă și să duc sarcina aceea la capăt și să nu fiu distras“.
A avea timp rezervat fiecărei sarcini te poate ajuta să finalizezi și să nu ai posibilitatea de a procrastina. A trece de la o activitatea la alta introduce și mulți timpi morți care duc numai la un plus de procrastinare și la o eventuală întârziere.
Îmi amintesc de mine acum un an, ziua de marți era grozavă, în sens negativ. Avem 4 laboratoare de la 4 materii diferite, fiecare cu un spectru diferit. Ajungeam la un moment dat să vorbesc despre pixeli ca fiind biți și invers. Oricât de mult zici că poate să iasă, pe o perioadă merge, dar timp de 14 săptămâni, nu prea. De aceea, după acel semestru, mi-am pus limita a maxim două materii și cu o pauză de 1-2 ore între ele.
All over the place
Dorindu-ne să facem multe ajungem uneori să facem multe prost. Nu generalizez, dar ajungem de multe ori la această concluzie. Pentru perioade scurte, putem încerca să vedem ce ni se potrivește, sau să beneficiem de o astfel de escapadă pentru a vedea ce obiective sunt potrivite pentru noi.
A trage de noi, psihic și fizic în mai multe direcții față de ce este necesar și de a fi peste tot, nu ne face bine în primul rând nouă, ca persoane. Poate căutăm o validare, poate vrem să fim remarcați, poate numai testăm ce s-ar potrivi. A face schimbări și a fi implicați în mai multe față de ce putem duce poate aduce dezechilibre. Poate nu simțim direct, dar cu timpul putem vedea faptul că nu ne putem concentra, că nu mai avem aceeași capacitate de analiză. Demotivarea poate fi activată și ajungem să tragem de timp în direcția procrastinării.
Nu spun să fim perfecționiști, dar trebuie să ne dorim să avem calitate în ceea ce facem și să luăm câte un lucru pe rând. Astfel încât, să prioritizăm activitățile și să le tratăm cu seriozitate.
New habits
De ce am inclus formarea de noi obiceiuri aici? Cum menționam anterior, avem niște timp pe care putem să îl folosim în a testa și itera ce ni se potrivește. Vrei niște obiceiuri noi? Hai să vedem ce vrei să obții. Formulează-ți obiectivul și după gândește-te ce poți face să îl obții. Spune cu voce tare ce dorești să obții cu fiecare schimbare pe care vrei să o faci, indiferent dacă este una personală sau profesională. Putem ajunge la dezechilibre dacă aducem prea multe schimbări în același timp. De exemplu, pe plan profesional, ar trebui să ai în vedere și sincronizarea cu ceilalți din echipă. Pe plan personal, e necesar să acorzi atenție și către obiectivele personale astfel încât să existe aliniere între obiective și noile obiceiuri. Astfel, riști să începi să construiești ceva ce nu poate fi pentru tine în acest moment. Gândește-te și la ce urmează după această perioadă. Ai vrea să fie parte din rutină? Poate fi inclus în ‘cultură’ dacă este vorba de echipa / grupul profesional.
Și de ce … ‘one day at a time’?
În jungla urbană în care trăim avem nenumărate oportunități și de multe ori spunem da numai pentru că sună bine și vrem să contribuim sau să fim incluși. Înainte de a spune da, e musai să ne întrebăm ‘cum ne intră acel lucru în program?’, ‘cât timp ar trebui să dedic să iasă ceva OK?’, ‘ce învăț și cum mai exact contribui?’. O provocare pentru mine în 2020 este să învăț să zic nu și să identific argumentele pentru a avea un nu corect și ancorat în realitatea mea.
Acest lucru este sincronizat și cu obiectivul meu de a mă concentra pe lucrurile pe care le consider importante pentru mine. Am avut o doză de inspirație și mi-am dat seama că nu este greșit pentru mine să reprioritizez și, pentru o perioadă, să mai tai din lista de sarcini. Este uman să vrei să faci lucrurile mai bine, să excelezi și să vrei mai mult de la tine.
Toate schimbările din jurul meu sunt ancorate în realitatea mea și sunt sincronizate cu obiectivul meu. Încerc să am focusul pe un singur proiect pe zi și să am timp și pentru mine. Îmi pun în calendar rutina pe care doresc să o am de dimineață și mă țin de ea. Prefer să lucrez la nivelul percepției mele și să iau din fiecare lucru ce se întâmplă lecția potrivită.
Totul se întâmplă, acum depinde de noi cum percepem și modul în care transformăm problemele pe care le întâlnim în oportunități.