Panel Entrepreneurship - Work-Life Balance at Celebration Day #4

6 lucruri cu care să pleci după panelul Work-Life Balance CD#4

La început de martie am moderat o discuție cu topicul Work-Life Balance cu focus pe zona de antreprenoriat și cum este resimțită, încadrată o astfel de abordare în viața de zi cu zi a unui antreprenor. Mi-am dorit să auzim de la antreprenori cum reușesc să jongleze cu lucrurile pe care le fac, cum anume se mențin sănătoși pe toate planurile, dar și ce provocări au pe parcurs. Pe lângă asta, să vedem cum este prezentă igiena mentală în programele de mentorat dedicate antreprenorilor. 

În cadrul acestei discuții au fost prezenți: Andra Georgescu, founder Hey, Be Well, Gabriela Bejan, founder Digital Tailors Agency și Liviu Cadariu, Event Manager al TechHub Bucharest

Pentru fiecare dintre noi, acest echilibru între viața personală și profesională este destul de subiectiv. Intră în discuție inclusiv zona de grijă pentru tine și ce faci tu pentru tine ca persoană. Plus de asta, ce experiență ai și să îți dorești acest lucru. Am extras din discuție 6 direcții care te pot ajuta să vezi ce este cu acest echilibru și dacă se pretează pentru tine. 

Echilibrul poate fi diferit pentru fiecare persoană

Work-Life Balance are o plajă mare de posibilități. Pentru participanții acestei activități, toate aceste cuvinte au fost parte din ce reprezintă pentru ei.

WordCloud realizat cu participanții prezenți la Celebration Day #4

Acest echilibru nu poate fi perfect, nu poți să partajezi complet viața personală de cea profesională și invers. Gabriela propune și noțiunea de “work-life blending” ca fiind mai apropiată ei. 

“Aș spune că mă regăsesc mai mult în conceptul de work-life blending pentru viața în general se întâmplă, și mi se pare foarte greu să partajezi viața profesională de viața personală și invers. Dar pot să spun că există un echilibru, nu unul perfect. Nu cred că există unul perfect, deși noi râvnim asta. Cred în schimb că acest echilibru este legat și de rutină.”

Gabriela

Definește-ți obiectivul și lucrează pentru el

E super important la ce moment ești în viață. Probabil la 20 de ani ai mult mai multă energie și poți să investești fără să îți pui aceste întrebări de echilibru.  

Dacă vă doriți să fiți fondatori, antreprenori și să porniți la drum, să construiți ceva care să dureze, mi se pare nerealist să îți propui să faci asta, mai ales în primii ani de existență a proiectului tău.”

Andra

În momentul în care vrei să dezvolți și asta îți dorești, este absolut legitim să nu îți pui astfel de probleme. Numai că… nu o să poți merge la nesfârșit. “Asta nu înseamnă că trebuie să ne resemnăm, să nu mai facem asta, să ajungem la burnout.“

“Dacă vă uitați la antreprenorii din țară sau la cei celebri, vedeți că lucrează zi și noapte pentru visul lor, cel puțin la început. Nu ai cum să începi ceva dacă nu “work your ass off”. Trebuie să știi dacă asta este pentru tine, dacă poți să reziști. E posibil ca după un an de muncă zi și noapte și weekend-uri să nu mai performezi și să nu mai vrei să faci chestia asta. Ceea ce este OK, până la urmă nu este viața asta pentru tine. De aceea este important, din punctul meu de vedere, când abordezi work-life balance, cum te raportezi la ceea ce faci, de ce faci lucrul acela, dacă este important pentru tine, o să faci un efort în plus câțiva ani, iar la un moment dat poate spui stop și o să-ți prioritizezi mai mult viața de zi cu zi față de muncă. Nu ai de unde să știi până ajungi acolo, asta este clar. Eu am fost acolo, trebuie să existe un echilibru, cum te raportezi la viața de zi cu zi, cum te raportezi la muncă, ce vrei, ce așteptări ai. Dacă la un moment dat ceva nu este OK cu viața profesională și îți dai seama că nu este pentru tine, trebuie să iei o decizie. Este în regulă să spui că nu este pentru tine și să schimbi ceva că până la urmă nu este în regulă să ajungi la burnout.”

Liviu

Dacă pentru tine este momentul să îți încadrezi în program și timp pentru tine, pentru obiceiuri mai sănătoase, este minunat să-ți formulezi acest obiectiv și să-ți oficializezi cu sesiuni în calendar. 

Construiește-ți o rutină zilnică

Când ne dorim să atingem acel obiectiv pe care ni l-am dorit, e musai să analizăm situația în care ne aflăm și să ne propunem pași pentru a atinge acel flow pe care îl avem în minte. Modul în care Liviu tratează acest flow al unei zile este o bună perspectivă de cum să jonglezi cu activitățile. 

Focusul este pe viața mea de zi cu zi și ce îmi doresc, pasiunile mele, ce vreau să fac în timpul săptămânii și ce vreau să fac în weekend. În fiecare dimineață citesc, o jumătate de oră, o oră. Încerc să citesc lucruri care mă deconectează de viața de zi cu zi. Nu citesc articole despre startup-uri neapărat, citesc din domenii conexe, astfel încât să îmi pună mintea la contribuție și să mă gândesc la altele, ce pot face mai departe și în viața personală, dar și profesională. Încerc să am mai puține ore de lucru, ore în care fac efectiv lucruri. În general dacă vrei să faci un proiect și îți setezi deadline de câteva zile, o săptămână, ai să procrastinezi. Și poți să îți dai seama retroactiv că puteai să le faci într-o oră, într-un sfert de oră. Așa că încerc să îmi pun timeline-ul de lucru cât mai strâns, 4-6 ore de lucru pe zi și multe lucruri de făcut și trebuie să le fac, și la o calitate destul de ok. Pentru asta încerc să îmi găsesc o structură și o rutină pentru a putea realiza lucrurile astea. Un exemplu este social media, mai ales că este o activitate ce  consuma mult timp și s-a întâmplat în mod natural. A început să nu îmi mai placă să stau pe social media. Un alt lucru pe care îl fac este să încerc să răspund la mailuri în bench-uri – să răspund o dată sau de două ori pe zi la mailuri. Stăteam de multe ori cu mailul deschis și pierdeam mult timp și nu arde lumea dacă nu răspunzi la un mail când vor ei și nu poți tu și ai timp. Încerc să lucrez și să mă focusez pe un singur proiect și să stau într-o stare de flow în care să ai o stare de concentrare maximă și să duc sarcina aceea la capăt și să nu fiu distras. Încerc să îmi iau timp pentru mine în fiecare zi, să stau cu oameni, cu prietenii apropiați, să vorbesc. Să am timp să mă gândesc la ce vreau să fac. Lucrurile merg mult mai bine în viața de zi cu zi în echilibru acesta între profesional – personal și chiar etic.

Faptul că stau și fac sarcini diverse și la finalul zilei nu am făcut nimic, nu este ok. Dacă reușesc să lucrez 4-6 ore și 2 ore stau și mă gândesc, citesc, documentez, fac sport, fac alte lucruri, mă ajută să fiu mult mai eficient. Așa văd eu lucrurile și așa funcționează pentru mine. Nu spun că programul acesta funcționează pentru voi, dar trebuie să încerci să ai o rutină sănătoasă.

Liviu

Poate nu știi de unde să începi. Îți poți trata viața personală, sau acel ‘me time’ exact cum îți tratezi viața profesională. 

“Îmi pun în calendar activități recreaționale sau nimic. Sau te duci în parc și te plimbi o oră. Dacă nu mă duc în parc și mă plimb o oră, cel puțin stau degeaba. Până să mi le pun în calendar, să primesc notificare exact ca la orice task, nu am reușit să mă țin. Cumva a funcționat să îmi programez timp și pentru life nu numai pentru work, exact ca pentru sistemul de work.”

Andra

Facem ceea ce facem cu pasiune sau nu. Pentru a avea această dorință de mai bine pentru noi, e important să avem satisfacție la locul de muncă, dar și să ne luăm energie din lucrurile mici pe care le facem. Mood-ul de a face muncă să îmi iau bani și atât nu este nici pe aproape un mod sănătos de viață și cu siguranță nu duce către o rutină sănătoasă. 

“Eu cred destul de mult în priorități și obiective. Mă întreb întotdeauna ce vreau să obțin. Și dacă este mai important unul dintre planuri, mă întreb ce sunt dispusă să sacrific în acea perioadă. Un lucru pe care îl mai încerc, este următorul: când plec de acasă se termină viața personală și când ajung la munca începe viața profesională și invers. Încerc să o aplic, nu reușesc totdeauna, dar când plec de la birou încerc să nu mă mai gândesc la sarcini, să nu mă mai uit la mailuri și să mă concentrez pe ce este acasă: partener, prieteni, familie, hobby-uri. Practic, este o partajare destul de clară. 

Și cred în rutină. Și îți dai seama dacă este sănătoasă dacă te simți bine și ești sănătos. Practic această analiză și mă întreb cum mă simt. E bine să lași spațiu să faci și alte lucruri. Am timp pentru mine dimineața, am încercat să îl pun și pe timpul zilei, să îl las seara, să îl programez. Dacă nu îl pun dimineața, nu îmi fac timp pentru el. Nu îl prioritizez, nici sportul, nici nimic altceva. Am acel timp de dimineață pentru mine, mă trezesc destul de devreme, dar mă culc și destul de devreme. Și am testat, destul de mult, fix ca în product, pivotezi, iterezi, așa și eu cu rutina. Am testat, am văzut ce merge și ce nu merge. Am schimbat, iar am adaptat și tot așa. Asta este și sfatul – vedeți ce funcționează pentru voi. Și da, să încercați să găsiți voi soluția și să nu vă gândiți că nu se poate, că nu există. Eu cred că se poate dacă vrei și dacă vrei să obții un echilibru. Nu uitați de ce obiective aveți. Dacă vrei să obții multe pe plan profesional, într-adevăr trebuie să faci și sacrificii. Dar dacă lăsați loc și pentru altceva în viața voastră, vă asigur că viața profesională nu o să mai fie așa importantă și o să fie prioritizată mult mai ușor. Rutina ține de multă disciplină. Pentru unii mai drastică, pentru alții mai puțin.

Gabriela

Comparațiile nu sunt oportune

De câte ori nu ai ajuns pe social media și ai văzut cum sunt acele multe persoane pe care le urmărești. Cât de bine arată, că au super vacanțe sau că lucrează 16 ore pe zi? Avem tendința de a ne compara și uneori mediul digital nu este cel mai bun mediu de a îl lua ca referință.

“Începi să te compari, mai vezi și în feed că mai sunt câțiva prieteni care sunt la ora 9-10 la birou și lucrează și zici că eu stau acasă și mă uit la un serial pe Netflix și îți dai seama că ‘ce faci cu viața ta că uite alții muncești și tu stai acasă și te odihnești’. Și ajungi să te simți vinovat că stai acasă și te odihnești.”

Gabriela

Dezechilibrele pot fi gestionate mai ușor cu un terapeut

De multe ori aceste dezechilibre constante ne pot împinge în burnout. Este o afecțiune ce este din ce în ce mai controversată și ajunge să fie o problemă din ce în ce mai întâlnită.

Burnout-ul se traduce nu numai în demotivare, la un moment dat ajungi să simți un soi de repulsie față de muncă, orice ai încerca să faci, creierul tău se oprește. Nu pot, nu vreau, nu am chef. Indiferent cât încerci să schimbi sarcina, contextul, fie că îți iei 1-2 zile de pauză, ceea ce poate funcționa în trecut, acum nu mai funcționează. Încerci să ieși cu prietenii și nu te bucură. Încerci să găsești un scop și să îți dai seama de ce faci ceea ce faci și nu mai vezi, nu mai există. E un fel de depresie, combinată cu demotivare, combinată cu o senzație de rău fizic. Ajunge să îți fie greață fizic, și nu numai de muncă, ci de viață în general. Cam așa aș descrie cum se simte un Burnout.

Cuvântul cheie este repulsie față de muncă, deoarece burnout-ul vine din overworking, din epuizare. Când există doar o epuizare, una fizică, atunci poți spune că ești un om supra muncit, epuizat. Și atunci îți iei câteva zile de concediu, stai acasă de odihnești, mergi la masaj / spa, o călătorie pe munte sau orice te relaxează. După asta, îți revii și te întorci la muncă. Și mai continui câteva luni, un an sau cât poate fiecare. Când ești în zona de burnout, nu mai ești nici motivat, nu mai vezi scopul și motivele pentru care ai mai face ce faci în momentul respectiv.

Eu am ajuns în stadii de epuizare, și am ajuns și în stadii de demotivare. Când am fost epuizată, mi-am luat pauze și asta încerc să fac de fiecare dată când simt că ajung acolo. Simți că nu te mai trezești dimineața odihnit, deși ai dormit 8-9 ore. Te trezești și simți că nu ai dormit nici măcar 2 ore. Nu știi ce se întâmplă cu tine. Mănânci în regulă, mergi, îți iei pauze scurte și cu toate astea ești foarte obosit. În momentele acelea îmi dau seama că sunt un pic epuizată. Și atunci știu că am nevoie de câteva zile libere. Ce funcționează pentru mine, este să am și o deconectare de la tehnologie.

Gabriela

Preconcepțiile în mentalitatea noastră sunt multe, dar e normal să ai nevoie de ajutor. Nu numai corpul are nevoie de anumit tratament, ci și mintea are nevoie de grijă. 

Nu mai ești în stare de nimic. La noi în țară încă nu este considerată o problemă medicală. În afară este, dacă ajungi la medic există diagnostic și se recomandă repaus. La noi nu și nu poate să treacă pe lângă tine, îți dai seama că este ceva în neregulă cu tine. Eu, personal când am ajuns aproape am început să fac terapie. Îți găsești un terapeut / o terapeuta care să se potrivească, te duci cum te duci și la doctor dacă ești bine fizic, te duci să fii bine și psihic. Și să îți dea niște sfaturi despre rutină și de a îți face un program care să te ajute să treci peste cât mai sănătos.

Andra

A fi parte dintr-o comunitate

Apartenența la o comunitate sau grup suport ajută să te simți înțeles, să obții feedback și să vezi dacă abordarea ta este oportună. Andra este unul dintre antreprenorii participanți  ai preacceleratorului StepFWD și a fost parte din experiența primului an al programului.

A fost o parte importantă, mai ales sesiunile de dimineață despre highs and lows. Aveam un omuleț de plastilina și practic dădeam ștafeta de la unul la altul și povesteam despre provocările și problemele săptămânii, plus un update. Cred că era fix ca la alcoolici anonimi. Din punctul meu de vedere, a fost unul dintre cele mai mari takeaways din acest program de preaccelerare. Pentru că trebuie să îți găsești un grup de oameni care înțeleg ce faci, de ce faci ceea ce faci și te susțin. Eu nu am dat foarte des peste astfel de grupuri. Și contează foarte mult să poți să te duci și să spui ‘vreau să fac chestia asta, ce părere aveți’. Și ei să vină cu experiență și să fie un safe space unde poți să vezi dacă e bine sau greșit ceea ce spui. Nu o să vină să zică nimeni că e greșit, dar o să spună am încercat și eu treaba asta și uite că nu a mers. Eu pot să iau informația și să fac ce vreau cu ea. Este super helpful să ai un grup de oameni care înțeleg prin ce treci și înțeleg că este foarte personal pentru că la început de drum într-un startup tu ești business-ul tău. La început o să fie o echipă, ești tu și poate cu încă 1-2 co-fondatori, care vă uitați pe ecrane 10 ore pe zi și încercați să creați ceva din nimic. Nu se poate face altfel, numai dacă vă implicați și sunteți intenși și aveți lângă voi un grup de oameni la fel de nebuni ca voi. Pentru mine ăsta a fost cel mai mare beneficiu: să vin, să simt că sunt înțeleasă și să primesc suport.”

Andra

Au fost 6 săptămâni intensive pentru cele 9 startup-uri absolvente, dar nu numai. Au fost challenge-uri și pe cealaltă baricadă, a organizatorilor. 

Dacă începi un startup o să fie super intens. Ai grijă ce îți dorești că s-ar putea să se întâmple. Tu ești business-ul respectiv, mai este și presiunea pieței, a echipei, poate a unui investitor care va dori să accelerați, să creșteți. Ai grijă de la cine primești sfaturile astea, cum le internalizezi.

La StepFWD aveam aceste sesiuni săptămânale în care încercam ca fiecare să împărtășească prin ce a trecut, ce a mers bine, ce a mers prost, cu ce putem să ne mai ajutăm, să vedem dacă există persoane ce trec prin experiențe similare. Am încercat să aducem și antreprenori cu experiență care să vorbească despre aceste lucruri. Am avut și o sesiune cu Florin Talpeș de la Bitdefender în care ne-a povestit că este mai mult despre viață decât despre muncă. Era asta după 5 săptămâni de program, într-o joi seara, și lumea era nu te cred. Oamenii ăștia ne pun să lucrăm și mai avem o săptămână. A fost după a venit Crăciunul, au avut posibilitatea de a se mai gândi la aceste lucruri. Trebuie să-ți aduci aminte că trebuie să existe timp pentru tine. E foarte important în astfel de programe să găsești un grup de oameni cu care poți să împărtășești asta și să dai o mână de ajutor. Și să te poți plânge: e greu, e nașpa, chiar foarte greu ceea ce facem. Pentru că e este dificil. Când discutam la sesiunile de 1-la-1, dar și la cele în grup, simțeam când spuneau antreprenorii participanți că ‘nu mai pot, nu mai știu ce să fac, am nevoie de o pauză, am nevoie de ajutor, am nevoie să vorbesc cu cineva’. Treaba noastră ca organizatori este să îi înțelegem și să le dăm timp, să nu îi presăm și să fim alături de ei. Să le dăm din experiența noastră, să îi punem în contact cu niște oameni cu care pot discuta și să îi ajute mai departe.

Liviu

E important să menționăm că acest ritm frenetic dintr-un program de preaccelerare sau accelerare este diferit de dinamica unui business din viața de zi cu zi. Este vorba de alegerea fiecăruia când vine vorba de dinamica propusă și nu este nici o variantă greșită. 

Stabiliți-vă care sunt prioritățile și uitați-vă la fiecare cu ce presupune. Nu catalogați ce înseamnă antreprenoriatul în general cu un program de accelerare pentru că nu e așa tot timpul. Oricât de mult am vrea noi, nu o să avem câte un client în fiecare zi și nu o să ridicăm investiție de 3-4 ori pe an, numai dacă suntem unicorn, situație în care avem o echipă. 

Un alt lucru – nu cerem ajutor. Eu foarte târziu am învățat, nici acum nu îmi iese, să îmi dau seama că nu trebuie să fac totul singură. Am o echipă, am niște oameni pe care mă pot baza, prieteni, oameni prin jurul meu. Să nu încercați să faceți totul singuri. Pentru că nu are sens. E foarte fain să faci lucrurile împreună și cu alți oameni și asta este și una din bucuriile pe care le iei atunci când ești parte dintr-un program. Pentru că simți că ești parte din comunitate.”

Gabriela

În dinamica lumii în care trăim, este important să analizăm ce ne dorim, să formulăm obiective pentru noi și plecând de la ele să construim. Prima dată avem nevoie de o rutină, apoi să lucrăm pe ea. Ce funcționează pentru mine, poate nu funcționează pentru tine. Suntem oameni și e important să vedem cum funcționăm și cum putem integra diverse obiceiuri ce ne pot conduce către acele obiective. Nimeni nu are rețeta de succes, fiecare testează și iterează până ajunge la o formă potrivită. Pe final, las câteva cuvinte ale Gabrielei despre flexibilitate între personal și profesional.

Puteți avea un business de succes, profitabil și cu un oarecare echilibru. Sigur, sunt perioade, tocmai de aceea am spus și de work-life blending. E vorba de flexibilitate. E ideea asta că dacă sunt la muncă și am de rezolvat o problemă personală, sau este ceva personal care este mai important în ziua respectivă pentru mine, îmi doresc să am flexibilitatea să pot face acel lucru. Să am flexibilitatea să aleg. Dacă astăzi este mai important să stau la birou până la ora 10, să știu că pot face asta și am și suportul de acasă, din punctul ăsta de vedere. În schimb dacă am nevoie de 1-3 zile în care să fiu mai prezentă în viața personală, atunci asta este ce vreau să fac. Asta înseamnă să poți să jonglezi, mai ușor cu una sau cu alta. De multe ori noi ne putem regulile acestea și disciplina, și noi nu ne dăm voie. Lucrurile se pot face și trăind mai mult.

Gabriela

Cu Gabriela am mai povestit despre procrastinare și demotivare, pe baza întrebărilor colectate la eveniment. Articolul va fi postat pe blog în curând. 

Panelul Work-Life Balance a fost desfășurat din cadrul conferinței Celebration Day #4, organizată de Codette pe 7 martie. Înregistrarea discuției se află aici.