Mantrele sacre sunt de mult timp alături de omenire. Astăzi nu este vorba de cele antice, ci de cele personale. Puterea limbajului și a posturii ne ajută de multe ori să ne poziționăm în comunitate și cum ne vedem noi înșine.
De câte ori în copilărie ne-am luat asupra noastră faptul că nu suntem capabili? De câte ori am fost identificați cu apelative negative? A spune aceste lucruri despre noi, ajunge să fie adevărul nostru și chiar să îl credem. Aceste situații sunt absolute în scenariul educației noastre. Situația asta rămâne alături de noi. De câte ori după ce greșești începi să spui despre tine … ce fraier / fraieră. Eu una mă trezesc că mă drăgălășesc în multe moduri și este o muncă de convingere zilnică să adopt o raportare corectă pentru mine.
Îți propun să îți creezi o mantra personală. Mantra este un cuvânt sau o frază ce o repeți – în gând sau verbal, ce te ajută să te concentrezi și care te motivează să țintești către obiectivul propus. Această mantra ține mult de experiența personală și are putere de expresie spre ce îți dorești cu adevărat. Acesta are o energie și repetând-o ajungi să mărești acea încărcătură. Există o singură regulă – autenticitatea mantrei.
Mantra poate fi un singur cuvânt: “iubire”, “bunătate”; sau poate fi o frază: “Sunt puternic”, “Totul va fi bine”. O mantră poate fi folosită pentru a ne dedica pe perioada unui antrenament – “Focus”, “Se poate”; sau să ne calmăm – “Respiră, ești capabil”. Fără să ne dăm seama folosim aceste mantre în perioade mai încărcate sau stresante când avem acele momente de vorbă cu noi înșine. De data aceasta, în schimb, propunerea este să creezi o mantră cu intenție.
Câteva exemple de mantre
- “Sunt prezent.”
- “Sunt deschis să primesc.”
- “Aleg să fiu fericit.”
- “Închid ochii, deschid inima, las să treacă.”
- “Sunt capabil de lucruri minunate.”
- “Voi accepta și voi schimba ceea ce pot.”
“Trezește-te, ești o ființă miraculoasă”
În Unfu** Yourself: Get Out of Your Head and Into Your Life, Gary John Bishop menționează faptul că mintea noastră este cea care ne ține pe loc sau ne trage înapoi. Pleacă de la ideea că este posibil să nu putem controla tot ceea ce ne înconjoară, dar putem controla modul în care ne gândim și acest lucru poate modela la rândul său orice altceva. Este de fapt un ghid pentru a te elibera de acest curent constant de negativitate și de a dezvolta tipare de gândire care te vor duce mai departe în viață.
Acesta propune o serie de 7 mantre prin care să-ți “eliberezi mintea”:
- “Vreau”
- “Sunt programat să câștig“
- “Dețin controlul”
- “Accept incertitudinea”
- “Eu nu sunt gândurile mele, sunt faptele mele”
- “Sunt perseverent”
- “Nu aștept nimic și accept totul”
De ce să folosesc mantre?
Mantra poate fi un instrument pentru multe situații. Ne poate ajuta în timpul unui antrenament pentru a ne concentra pe activitate și ne împinge să nu ținem cont de alte gânduri pe care le-am putea avea în acele momente. Mantrele pot fi potrivite pentru a ne calma, să ne motivăm să ne atingem obiectivele și să ne aducem aminte să fim prezenți și conștienți de emoțiile noastre.
Una dintre mantrele pe care le-am internalizat este “Sunt capabilă de lucruri minunate. Sunt perseverentă. Sunt o ființă minunată”. Tu ce mantră ai zilele astea?